Ruhák-XIX. század

1800-1850

A századforduló után a női ruházat ismét jelentős változáson ment keresztül. 1805-től megindult a természetes formáktól való eltávolodás folyamata. A női ruhákról elmaradt az uszály, kisebb lett a dekoltázs, ugyanakkor elterjedt a mély hátkivágás. A szoknya szűkebb és rövidebb lett, az övek, vagy széles szalagok még mindig természetellenesen magasan a mellek alatt helyezkedtek el. A mellényt elől háromszögletűen és gallérszerűen kihajtották, általában hosszú ujjat is varrtak hozzá, melyek egészen a kézfejig meghosszabbodtak és lépcsőzetes buggyokba formálták őket. Nagy divat volt a szoknyát alul több soros fodorcsíkkal díszíteni. A ruhák kúpos és hengeres formái eltakarták a test természetes alakját.

Bár az 1810-es években az övet még mindig a mell alatt hordták, a derékrészt fokozatosan mélyebbre engedték. Az 1820-as évek elejétől kezdve a ruhák derékvonala fokozatosan visszakerült a természetes helyére, így a karcsúságot hangsúlyozandó újra használatba jött a fűző, illetve a feszesen gombolódó, ujjas mellények. A karcsú derekat az egyre bővülő szoknya és a ruhaujjak szabása is kiemelte. Divatosak voltak a színes és a kockás mintájú anyagok.

Az 1830-as évek női viseletének jellegzetes darabja a bő, kúpos szoknya volt, melynek kívánt alakját több alsószoknya viselésével alakították ki. A széles szoknya, a fűző és az egyre méretesebb ruhaujjak kiemelték a derék karcsúságát. A ruhaujjakat eleinte tollpárnákkal tömték ki, később pedig drótvázzal merevítették.

Az 1840-es években újra divatba jött a krinolin. A dekoltázs ismét olyannyira megnőtt, hogy szabadon hagyta a mell egy részét és a vállakat. Az abroncsszoknyát fűzővel viselték és számos fodorral díszítették. A ruhák drága anyagokból készültek, közülük legkedveltebb volt a selyem, a taft, a brokát, a krepp és a muszlin volt.

Muszlin, pamut ruha. Származási hely: Franciaország. Készült: 1805-1810. /kép: Victoria and Albert Museum/

Selyem, taft báli ruha. Készült: 1820. /kép: Victoria and Albert Museum/ 

Barna selyem ruha. Származási hely: Anglia. Készült: 1820. /kép: McCord Museum/

Selyem ruha. Származási hely: Anglia. Készült 1826-1829. között. /kép: The Metropolitan Museum of Art/

Piros pamut ruha. Származási hely: Egyesült Államok. Készült 1832-1836. között. /kép: The Metropolitan Museum of Art/

Selyem délutáni ruha. Származási hely: Nagy-Britannia. Készült 1848-1850. /kép: The Metropolitan Museum of Art/

1850-1900

Az 1850-es évek női öltözködésében továbbra is nagy divat volt az egyre terjedelmesebbé váló krinolin, mely egészen az 1860-as évek elejéig meghatározó szerepet töltött be. Az évtized második felétől a krinolin helyébe a harangszoknya lépett.

Az 1870-80-as évek tipikus női szoknyája a turnűrös szoknya volt. A turnűr vázát fémpántokból, vagy halcsontból készítették. A hetvenes években bő, díszes, uszályos turnűrös ruhákat hordtak. A nyolcvanas évek elején a turnűr rövid időre kiment a divatból, s egy olyan öltözék váltotta fel, amely nyaktól térdig nagyon szűk volt, térd alatt viszont olyannyira kibővült, hogy gyakran uszályosan terült szét. A viseletet redőzés díszítette. Az 1880-as évek közepétől azonban újra divatba jött a turnűr és a páncélfűző.

A századforduló éveinek divatját a formák és az anyagok sokfélesége jellemezte. A fűző továbbra is a divatos nő ruhatárának elengedhetetlen darabja volt, de ekkor már jelentős változások indultak meg a női ruházkodás gyökeres átalakulásában.

Az 1890-es években a hölgyek körében még mindig nagy divat volt a karcsúság. A vékony derekat és keskeny csípőt hosszú fűzővel alakították ki. A derék karcsúságát a széles kitömött vállak és a csípőtől erősen bővülő szoknya is kiemelte. A szoknyák fodordíszesek, uszályosak voltak.

Fehér muszlin, selyemszatén estélyi ruha. Származási hely: India. Készült: 1850. /kép: The Kyoto Costume Institute/

Selyem estélyi ruha. Származási hely: Franciaország. Készült 1855. /kép: The Metropolitan Museum of Art/

Selyem, gyapjú ruha. Származási hely: Anglia. Készült: 1855. /kép: The Kyoto Costume Institute/

Selyem báli ruha. Származási hely: Egyesült Államok. Készült: 1860. /The Metropolitan Museum of Art/

Selyem délutáni ruha. Származási hely: Egyesült Államok. Készült: 1865. /kép: The Metropolitan Museum of Art/

Selyem délutáni ruha. Származási hely: Egyesült Államok. Készült 1870. /kép: The Metropolitan Museum of Art/

Piros selyem, pamut ruha, gyöngy díszítéssel. Származási hely: Egyesült Államok. Készült: 1880. /kép: The Metropolitan Museum of Art/

Ezüstös hímzéssel díszített selyem estélyi ruha. Tervező: Rouff. Származási hely: Franciaország. Készült: 1895. /kép: The Metropolitan Museum of Art/


Reklámok
Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s